Mark Manson

Kunsten at være fucking ligeglad

  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Det fungerer sådan her: En dag dør du. Jeg ved, det er rimelig åbenlyst, men jeg ville lige minde dig om det, i tilfælde af at du havde glemt det. Du og alle, du kender, vil snart være døde. Og i den korte tid mellem nu og din død har du et begrænset antal gange, du kan være fucking engageret. Meget få, faktisk. Og hvis du vil gå rundt og være fucking engageret i alt og alle uden at vælge noget fra, ja, så er du fucked.
  Johanne Højholm Jakobsenцитуєторік
  At træffe beslutninger baseret på følelsesmæssig intuition uden brug af sund fornuft er stort set altid en dum ide. Ved du, hvem der baserer hele deres liv på deres følelser? Treårige børn. Og hunde. Og ved du, hvad treårige børn og hunde også gør? De skider på gulvet
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Vores mest ekstreme forandringer er ofte sket efter vores værste øjeblikke. Først når vi oplever den intense smerte, er vi villige til at se på vores værdier og stille spørgsmål ved, hvorfor de tilsyneladende svigter os. Vi har brug for en form for eksistentiel krise for at kunne se objektivt på, hvordan vi har skabt mening med vores liv, og så overveje at ændre kurs.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  smerte er en del af processen. Det er vigtigt at mærke det. For hvis du bare jagter en rus for at lindre smerten, hvis du fortsætter med at svælge i positive tanker og din følelse af, at du er berettiget til noget, og hvis du lader det tage overhånd med forskellige rusmidler eller aktiviteter, så vil du aldrig skabe den nødvendige motivation til rent faktisk at forandre
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Aristoteles skrev: »Kendetegnet for et uddannet sind er at være i stand til at reflektere over en tanke uden at acceptere den.«
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  et tidspunkt når de fleste af os til et punkt, hvor vi er bange for at begå fejl, og vi undgår instinktivt fiasko og holder os udelukkende til det, der bliver stillet foran os eller det, vi allerede er gode til.

  Det begrænser og undertrykker os. Vi kan kun blive virkelig succesfulde med noget, vi er villige til at få fiasko med. Hvis ikke vi er villige til at begå fejl, så er vi heller ikke villige til at få succes.

  Meget af denne frygt for fiasko skyldes, at vi har valgt elendige værdier. Hvis jeg eksempelvis måler mig selv ud fra målestokken: »Få alle, jeg møder, til at kunne lide mig,« så vil jeg være nervøs, fordi fiasko afhænger hundrede procent af andres handlinger, ikke mine egne. Jeg har ingen kontrol. Derfor er mit selvværd baseret på andres vurderinger.

  Hvis jeg i stedet vælger målestokken: »Forbedr mit sociale liv,« så kan jeg leve op til min værdi om »et godt forhold til andre« uanset hvordan andre mennesker reagerer på mig. Mit selvværd er baseret på min egen opførsel og lykke.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Det er ganske enkelt: hvis det føles, som om det er dig imod hele verden, så er sandsynligheden stor for, at det i virkeligheden bare er dig mod dig selv.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Jeg forsøger at leve efter få regler, men en af de regler, jeg har efterlevet i årevis, er følgende: Hvis valget står mellem, at jeg har dummet mig, eller at alle andre har dummet sig, så er det langt, langt, langt mere sandsynligt, at det er mig, der har dummet mig
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Spørgsmål #3: Ville det at tage fejl skabe et bedre eller værre problem end mit nuværende problem, for både mig selv og andre?

  Det er lakmusprøven til at afgøre, om vi har solide værdier, eller om vi er neurotiske fjolser, der lader vores problemer gå ud over alle, inklusive os selv.

  Målet her at se på, hvilket problem der er bedst.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Hvis der skal ske nogen form for forandring i dit liv, så skal du tage fejl om et eller andet. Hvis du sidder og har det elendigt dag efter dag, så betyder det, at du allerede har taget fejl omkring en stor ting i dit liv, og indtil du er i stand til at spørge dig selv, hvad det er, så sker der ingenting.

  Spørgsmål #2: Hvad ville der ske, hvis jeg tog fejl?
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  opgive din følelse af at være berettiget til noget og din tro på, at verden på en eller anden måde skylder dig noget. Det betyder, at du må opgive den følelsesmæssige eufori, du har opretholdt i årevis. Som en junkie, der siger farvel til kanylen, skal du gennem afvænning, når du opgiver disse ting. Men når du kommer ud på den anden side, vil du have det langt bedre.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Mansons lov om undgåelse:

  Jo mere noget truer din identitet, jo mere vil du undgå det.

  Det betyder, at jo mere noget truer med at ændre dit syn på dig selv, på hvor succesrig eller mislykket du føler dig, og på hvor godt du føler, du lever op til dine værdier, jo mere vil du forsøge at undgå det.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Det er den omvendte lov igen: jo mere du forsøger at være sikker på noget, jo mere uvis og usikker vil du føle dig.

  Men det modsatte er også tilfældet. Jo mere du omfavner uvisheden og usikkerheden, jo mere tryg bliver du i bevidstheden om, hvad du ikke ved.

  Usikkerhed fjerner vores bedømmelser af andre; det foregriber unødvendige stereotyper og fordomme, som vi ellers mærker, når vi ser nogen på tv, på kontoret eller på gaden. Usikkerheden befrier os også fra bedømmelsen af os selv. Vi ved ikke, om vi er værd at elske eller ej; vi ved ikke, hvor tiltrækkende vi er; vi ved ikke, hvor succesfulde vi måske kan blive. Den eneste måde at opnå de ting på er ved at forblive usikker på dem og være åben over for at finde dem gennem erfaring.

  Usikkerhed er roden til al fremskridt og udvikling. Som det gamle ordsprog lyder: den mand, der tror, han ved alt, lærer intet.

  Vi kan ikke lære noget uden først at vide noget. Jo mere vi indrømmer, at vi ikke ved det, jo flere muligheder opnår vi for at lære.

  Vores værdier er fejlbehæftede. Hvis vi tror, at de er fejlfri og perfekte, får vi et farligt tankesæt, der ansporer til vores følelse af at være berettigede til noget, og så undgår vi at tage ansvar. Den eneste måde at løse vores problemer på er ved at
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Overbevisning er en trussel mod personlig udvikling. Intet er sikkert, inden det allerede er sket – og selv da kan det stadig diskuteres. Det er derfor, det er nødvendigt at acceptere de uundgåelige fejl ved vores værdier, hvis vi skal have mulighed for at udvikle os.

  Frem for at stræbe mod overbevisning, burde vi i stedet stræbe efter tvivl: tvivl om vores egne overbevisninger, tvivl om vores egne følelser, tvivl om, hvad fremtiden måske har i vente for os, medmindre vi selv går ud og skaber den. I stedet for at stræbe efter altid at have ret, bør vi kigge på, hvorfor vi hele tiden tager fejl. For det gør vi.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Han skrev i sin dagbog, at han i et år ville tro fuldt og fast på, at han var hundrede procent ansvarlig for alt, hvad der skete i hans liv, uanset hvad. I den periode ville han gøre alt, hvad der stod i hans magt for at ændre sine omstændigheder, uanset hvad risikoen for fiasko var. Hvis intet havde forbedret sig i løbet af det år, ville det stå klart, at han virkelig var magtesløs over for omstændighederne, og så ville han begå selvmord.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Tanken var, at hvis han tvang sig selv til at skrive to hundrede ligegyldige ord, så ville blot det at skrive ofte være nok til at inspirere ham. Og inden han vidste af det, havde han tusindvis af ord skrevet ned.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Jeg lærte dog hurtigt, at det at tvinge mig selv til at gøre noget, selv de mest banale opgaver, hurtigt fik meget større opgaver til at virke langt mere overskuelige. Hvis jeg skulle lave et helt nyt design til en hjemmeside, så tvang jeg mig selv til at sætte mig ned og sige: »Okay, jeg nøjes med at designe overskriften nu.« Men da overskriften var færdig, gik jeg i gang med andre dele af siden. Og inden jeg havde lagt mærke til det, var jeg fyldt med energi og engageret i projektet.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Handling er ikke kun konsekvensen af motivation; det er også årsagen til den.
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  Da jeg gik i folkeskolen, plejede min matematiklærer mr. Packwood at sige: »Hvis du er gået i stå med et problem, så sid ikke bare der og tænk over det. Gå i gang med det. Selv hvis du ikke aner, hvad du laver, så vil blot det, at du laver noget, på et tidspunkt få de rigtige tanker til at dukke op i dit hoved.«
  Olav Wendelboe Nielsenцитує3 роки тому
  bestemte følelser.

  Disse hvorfor-spørgsmål er svære og tager ofte måneder eller endda år at besvare regelmæssigt og præcist. De fleste folk er nødt til at gå til en eller anden terapeut for at høre de spørgsmål blive stillet for første gang. Den slags spørgsmål er vigtige, fordi de belyser det, vi betragter som succes eller fiasko. Hvorfor er du vred? Er det, fordi du ikke har opnået et bestemt mål? Hvorfor føler du dig sløv og uinspireret? Er det, fordi du føler, du ikke er god nok?
fb2epub
Перетягніть файли сюди, не більш ніж 5 за один раз