Tiden er 1970’erne. Årtiet, der blev præget af politisk uro, kvindekamp og opbrud. Samtidig bredte forestillingerne om et nyt samfund sig. Og nåede til Thy.
Det nye samfund rykkede ind. Thylejren var en realitet.
Med forestillinger om fri kærlighed, narko og en kirkebesættelse, hvor blodet flød, og hvor fronterne mellem tilflytterne og lokalbefolkningen blev trukket hårdt op.
I Friheden flyver viser Elsebeth Dissing, nærmest i reportagens form, hvordan omgivelserne reagerede på de ny tider, i købstaden i Thy og i Fjordbyen ved Limfjorden. Det blev svært at bevare idealismen, selv når man var velvilligt indstillet, og f.eks. var gift med provsten, når man havde øje for børns vilkår, eller når det første narkodødsfald blev en realitet. Og virkeligheden blev en farce, da den lokale narkobaron, Grossereren, flygtede fra sit skur i Thylejren.
Men de ny tider satte sig igennem på alle områder.
Nina, nyudklækket folkeskolelærer, må kæmpe for sin ret til selv at bestemme sit liv.
Adele, journalist på Fjordbyens store avis, får dommen, kvinde, fødedygtig, ustabil, da chefen skal vælge kandidater til lønforhøjelse og lederjob.
"Friheden flyver" er en selvstændig fortsættelse af "Tjenerindens døtre" (2020) og "Tobakspigerne" (2022). En trilogi, der som bærende hovedtema har kvindernes kamp for ligeret og ligestilling.
Begivenhederne, der ligger til grund for "Friheden flyver", har Elsebeth Dissing oplevet på allernærmeste hold, som journalist.
Kvinderne i Nord består af:
Tjenerindens døtre
Tobakspigerne
Friheden flyver