Graviditeten är en viktig övergångsperiod i livet, en period som innebär möjligheter till förändring och utveckling av relationer. Ett barn ska bli till, ett föräldrapar ska skapas och en familj ska formas. Genom tankarna på och känslorna kring det blivande barnet påbörjas den viktiga anknytningsprocessen mellan föräldrarna och barnet redan under fostertiden. Denna tidiga process utgör grunden till framväxten av en ömsesidig relation då barnet väl är fött.
Men ibland skapas inte några band under graviditeten. Orsakerna kan vara många och hindren kan ligga på olika plan. Oro, ångest, depression eller andra svårigheter kan leda till att den gravida kvinnan avskärmar sig från såväl barnet som moderskapet och någon anknytning äger då inte rum. Vad kan man göra för att hjälpa när det inte bara är lycka att vänta barn? Med hjälp av bokens fallbeskrivningar skildras svårigheter och problem. Författaren visar på behandlingsstrategier och metoder för att underlätta kvinnans anknytning till sitt väntade barn samt hennes egen utveckling av moderskapet. Då kan graviditeten bli den tid av möjlighet till utveckling som ligger i dess natur.
Boken vänder sig till alla dem som arbetar inom mödrahälsovård, barnhälsovård, spädbarnsverksamheter, på psykiatriska mottagningar eller som i andra sammanhang möter blivande föräldrar. Margareta Brodén är barnpsykolog, leg psykoterapeut och fil dr. Hon är sedan 25 år tillbaka verksam på Viktoriagården, en öppenvårdsenhet inom barnpsykiatrin i Malmö, där hon har utvecklat en behandlingsmodell för späd— och småbarnsfamiljer.