da
Книжки
Niels Stærup

150 kryddersnapse

Kryddersnaps kan fremstilles og nydes hele året rundt. Niels Stærup er ekspert på området, og i denne bog giver han opskrifter på 150 kryddersnapse til enhver lejlighed og alle årstider.
Klassiske opskrifter med pil, slåen, porse og enebær, og mere usædvanlige med rabarberrod og tranebær. Snapse med flere smagsgivere og med tørrede ingredienser. Snapse, der er klar på under en halv time, og andre, der skal trække i flere år. Og nogle helt specielle snapseopskrifter fra Island og Grønland.
Ud over de mange opskrifter giver bogen gode råd om indsamling af urter, trækketider, sødning, lagring og holdbarhed, og der er et overskueligt skema, som viser, hvornår der er sæson for de forskellige snapseurter.
240 паперових сторінок
Дата публікації оригіналу
2016
Видавництво
Lindhardt og Ringhof

Схожі книжки

Враження

  Nickiділиться враженням3 роки тому
  👍Раджу
  💡Пізнавальна

  Super mange gode opskrifter og ideer 👍

Цитати

  Jesper Andersenцитує2 місяці тому
  I Østen stiger solen op

  7 uger

  Erik Sønderbyцитуєторік
  Fremstilling af kryddersnaps
  Det er forholdsvis enkelt at lave sin egen kryddersnaps. Du skal bruge et henkogningsglas, alkohol og plantemateriale. Når du skal lave snapsen, tager du dine planter og krydderier, kommer dem i et glas og hælder alkohol over og lader derefter blandingen trække.

  Her er lidt gode råd om valg af alkohol, trækketider, filtrering, sødning m.m.

  Valg af alkohol
  Kryddersnaps kan laves på forskellige typer alkohol. Brøndum klar og original, vodka og finsprit. Rigtig mange laver kryddersnaps på Brøndum-snaps, men jeg foretrækker at bruge vodka, fordi den har en neutral smag og derfor ikke giver kryddersnapsen en sprittet smag, som Brøndums snapse godt kan, fordi der selv i en Brøndum er tilsat lidt smagsstoffer. Opskrifterne i bogen er lavet på vodka, men hvis man foretrækker finsprit, skal man være opmærksom på, at det er nogle andre trækketider, da det, der for eksempel skal trække en uge på vodka, er færdigt på få timer på finsprit. Det er meget svært at styre udtrækningsprocessen med finsprit, fordi det går så hurtigt, og jeg foretrækker vodka, fordi processen er lettere at styre. Derfor er alle opskrifter i denne bog baseret på vodka, og hvis du bruger andet, må du smage dig frem og eventuelt se, om du kan finde oplysninger andetsteds.

  Du kan bruge alle former for glas til at lave udtræk, det skal bare have et tætsluttende låg. Dog frarådes det at bruge gamle sildeglas, fordi sildesmagen kan sætte sig i snapsen.

  Når du vælger alkohol, skal du være opmærksom på alkoholprocenten. Det reelle spiritusindhold afgør nemlig ikke bare mængden, men også arten af de stoffer, der trækkes ud i kryddersnapsen. De flygtige aromastoffer (har mest betydning for de frugtige og aromatiske kryddersnapse) udtrækkes bedst ved en alkoholprocent på 40 eller derunder, og man kan lave dem med en vodka med en alkoholprocent på 37,5. Det er også muligt at lave udtræk i rent eller opvarmet vand. Men holdbarheden af disse aromaer er ikke nær så god som udtræk lavet på alkohol (minimum 37 %). Laves udtrækket på en vodka med en alkoholprocent over 40, bliver der stadig udtrukket aromaer, men der bliver også udtrukket bitterstoffer.

  Udtræk og trækketider
  Når du skal fremstille dine egne kryddersnapse, laver du først et udtræk eller en essens af det plantemateriale, som du ønsker at bruge. Det vil sige, at du tager dine indsamlede urter, kommer dem i et glas og hælder alkohol over. Her kan du bruge følgende tommelfingerregel: Fyld et glas halvt op med det, der skal trækkes på. Og fyld derefter glasset helt op med vodka og lad blandingen trække.

  I opskriftdelen er der brugt følgende måleenheder: 1 glas, der kan indeholde 1 l. Ca. ½ glas, svarende til 500 ml plantemateriale, hvis ikke andet er angivet. 1 flaske vodka (70 cl), hvis ikke andet er angivet.

  Der er stor forskel på, hvor længe de forskellige snapseurter skal trække. Nogle urter skal kun trække i nogle timer, da der ellers udtrækkes bitterstoffer, der ødelægger smagen. Andre kan trække i årevis og får en mere fyldig smag, jo længere de står. Men det kræver tålmodighed at vente.

  Det er altid en god idé at prøvesmage udtrækket undervejs. Ligesom det er en god idé at notere trækketiden til næste gang, du vil brygge på samme urt. Jeg noterer altid på flasken, hvor lang tid snapsen har trukket, samt hvor og hvornår urten er indsamlet. Der er nogle år, hvor f.eks. bærrene smager bedre, fordi de har fået tilpas sol og vand, og det sætter sig i snapsen. Den får hurtigere smag, ligesom smagen bliver mere fyldig. Tænk bare på vin, og hvor meget et godt drueår har at sige i forhold til smagen.

  Du finder trækketider på de forskellige urter, der er med i bogen, under hver opskrift. Hvis du forsøger dig med andre urter, kan du bruge følgende tommelfingerregel, når du laver udtræk:

  Udtræk af blomster skal kun trække i et par dage.

  Udtræk af blade skal trække i dage og op til uger.

На полицях

  Jane Dorthe Rødvig
  NATUR / LÆGEURTER
  • 16
  • 11
  Jane Dorthe Rødvig
  NATUR
  • 17
  • 10
  Niels Ravn
  Blandede Bøger
  • 26
  • 2
  Daniel Buchardt Damm
  Alkohol
  • 4
  • 2
fb2epub
Перетягніть файли сюди, не більш ніж 5 за один раз