Piter Frankopan

Putevi svile

Polako ali sigurno smer kretanja sveta se menja; Zemljina kugla proteklih pet stoleća okretala se oko svoje ose ka Zapadu, a sada se okreće ka Istoku… Vekovima se za slavom i bogatstvom tragalo na Zapadu — u Novom svetu dveju Amerika. Danas ljude željne novca i pustolovina mami Istok. Nekadašnja glavna pozornica sveta koja se prostire od Bliskog istoka preko srednje Azije do duboko u Kinu i Indiju ponovo se uzdiže, ovladava svetskom politikom, privredom i kulturom — i oblikuje savremeni svet. A upravo tu je nastala sama civilizacija, upravo tu su se najveće svetske religije rodile i ukorenile. Putevi svile nisu bili egzotični niz puteva, nego mreže koje su povezivale kontinente i okeane. Po toj mreži putovale su ideje, roba, bolesti i smrt. Tu su se carstva osvajala — i gubila. Frankopanovo delo, plod dugogodišnjih istraživanja, temeljno menja sliku koju imamo o istoriji sveta.
752 паперові сторінки
Уже прочитали? Що скажете?
👍👎

Враження

  acalozovikділиться враженням2 роки тому
  👍Раджу
  💡Пізнавальна

  Веома занимљиво штиво које трагом путева свиле читаоцу даје много занимљивих историјских догађаја.

  Žika Cvejićділиться враженням3 роки тому

  ,

  b8248463763ділиться враженням3 роки тому
  👍Раджу
  💡Пізнавальна
  💞Романтична

  Great!

Цитати

  Salvatore Giulianoцитує2 роки тому
  Istorija je izobličavana i zloupotrebljavana radi učvršćivanja stava da uspon Zapada nije samo prirodan i neizbežan, nego je i nastavak onoga što se zbivalo nekada.
  Mirko Milovanovicцитує2 місяці тому
  Lako je izliti prošlost u kalup koji nam je prikladan i dostupan, ali drevni svet bio je mnogo prefinjeniji i međusobno povezaniji nego što ponekad rado mislimo. Stav da je Rim praotac zapadne Evrope previđa činjenicu da se Rim umnogome ugledao na Istok i da su ga istočni uticaji raznovrsno oblikovali. Svet starog veka u velikoj meri bio je prethodnik sveta kakav danas poznajemo – živ, konkurentan, delotvoran i energičan. Pojas gradova stvorio je lanac kroz Aziju. Zapad se okretao ka Istoku, a Istok se okretao ka Zapadu. Zajedno sa sve gušćim prometom između Indije, Persijskog zaliva i Crvenog mora, drevni putevi svile vrveli su od života.

  Pogled Rima bio je uprt u Aziju od trenutka kada se iz republike preobrazio u carstvo. Ispostavilo se da je Aziji bila okrenuta i duša Rima, jer je Konstantin, kao i samo Rimsko carstvo, pronašao boga, a nova vera takođe je poticala s Istoka. Iznenađujuće, ne iz Persije ili Indije, nego iz nevažne provincije u kojoj je tri veka ranije Pontije Pilat izašao na zao glas kao namesnik. Hrišćanstvo će se uskoro proširiti na sve strane.
  Muad'dibцитує3 місяці тому
  doktorat predsednika Putina bavi strategijskim planiranjem i upotrebom ruskog rudnog bogatstva

На полицях

  Laguna
  Laguna
  • 1.1K
  • 4.5K
  Bookmate
  Bestseleri
  • 172
  • 238
  Dare
  ISTORIJA
  • 16
  • 39
  Lidija Kovac
  Knjige na srpskom
  • 110
  • 19
fb2epub
Перетягніть файли сюди, не більш ніж 5 за один раз