da
Simon Critchley

De døde filosoffers bog

Повідомити про появу
Щоб читати цю книжку, завантажте файл EPUB або FB2 на Букмейт. Як завантажити книжку?
Maria Skogstad Teglkampцитує5 місяців тому
At løbe væk fra døden er at løbe væk fra sig selv og at bukke under for ønsket om udødelighed – et ønske, som Lucretius møder med et matematisk argument: Den mængde tid, man er i live, vil ikke afkorte den evighed, hvor man vil være død:
Maria Skogstad Teglkampцитує5 місяців тому
Så hvorfor græde og jamre over døden? Den er intet for os. Den er mindre end søvn, som den ellers har en vis lighed med. Forskellen er blot, at vi i døden ikke vågner, og at der “med døden følger en større forvirring og planløs spredning af grundstof”. Der er gået en evighed, før vi blev født. Er det en kilde til ubehag? Selvfølgelig ikke. Så hvorfor skulle den evighed, der vil gå efter vores død, være en større kilde til ubehag?
Maria Skogstad Teglkampцитує5 місяців тому
At filosofere er derfor at lære at have døden på læberne, i de ord, vi siger, den mad, vi spiser, og de drikke, vi indtager. Det er på denne måde, at vi kan begynde at konfrontere angsten for tilintetgørelse, for det er i sidste ende frygten for døden, der slavebinder os og fører os mod enten den flygtige glemsel eller længslen efter udødelighed. Som Montaigne skriver: “Den, der har lært at dø, har glemt at trælle.” Dette er en forbløffende konklusion: Det bevidste forhold til døden er forudsætningen for frihed.
RN Projects ApSцитуєторік
eg troede længe,
at døden alene
overgik de talentløse.
Hvis også de
med talent skal dø,
vil de forhåbentligt
være bedre gødning.
RN Projects ApSцитуєторік
prindelse og tiden, før hun blev født. Ikke blot tiden, før hun blev født, men tiden, før hun havde en krop. Ikke blot tiden, før hun havde en krop, men tiden, før hun havde en sjæl. Midt i virvaret af undere og mystik fandt der en forandring sted, og hun fik en sjæl. En anden forandring fandt sted, og hun fik en krop. Endnu en forandring fandt sted, og hun blev født. Nu har der fundet endnu en forandring sted, og hun er død. Det er ligesom forløbet af de fire årstider: forår, sommer, efterår, vinter. Nu ligger hun fredeligt i et stort rum. Hvis jeg fulgte hende på vej råbende og hulkende, ville det vise, at jeg ikke har forstået noget som helst angående skæbnen. Så jeg holdt op.
RN Projects ApSцитуєторік
a hun døde, tror du så ikke, at jeg i begyndelsen sørgede som alle andre? Men dernæst så jeg tilbage på hendes
RN Projects ApSцитуєторік
Lao Zi blev omdannet til et himmellegeme, da asteroide 7854 blev opkaldt efter ham. 7853 er opkaldt efter Kong Fuzi.
RN Projects ApSцитуєторік
overdådigt.” Epikuræismen beskæftiger sig med opdyrkningen af lykke, som forstås som den frydefulde tilstand, som ledsager et liv uden mangler, bekymringer og mest af alt frygt. Et menneske vil aldrig blive lykkeligt, hvis det bekymrer sig om, hvad det ikke har. At leve uden frygt er at nyde gudernes velsignelse.
RN Projects ApSцитуєторік
Da Diogenes blev spurgt, hvad der var det smukkeste i verden, svarede han: “Talefrihed”. Hans ord og handlinger udtrykker en målrettet og endeløs protest mod korruption, luksus og hykleri. Vejen til individuel frihed kræver ærlighed og en spartansk og asketisk levevis. Diogenes gav sin lærer, Antisthenes, æren for at have introduceret ham til et liv i fattigdom og lykke, og han accepterede med glæde – ligesom Antisthenes – tilnavnet ‘hund’. Da Platon kaldte ham for en hund, svarede han: “Det er helt rigtigt, for jeg vender igen og igen tilbage til dem, der har solgt mig.”
RN Projects ApSцитуєторік
Theofrast døde i en alder af 85 år, og hans sidste ord karakteriserer den filosofiske død. Da hans disciple spurgte, om han havde nogle sidste visdomsord, sagde Theofrast:
Intet andet, end at mange af de glæder, som livet kan byde på, blot er tilsyneladende. For netop som vi er begyndt at leve, så dør vi. Intet er derfor så unyttigt som kærligheden til hæder og ære. Farvel, og må I blive lykkelige. Livet bærer på flere skuffelser end glæder. Men eftersom jeg ikke længere kan redegøre for, hvad vi bør gøre, beder jeg jer fortsætte med at undersøge, hvad den rette opførsel er.
Med disse ord udåndede Theofrast. Senere ledere af den peripatetiske skole oplevede ikke en så værdig død.
RN Projects ApSцитуєторік
Det er en historie om, hvordan en lang række dødelige, kødelige, begrænsede skabninger mødte deres endeligt, hvad enten det var med værdighed eller galskab, ædelhed eller nattesved.
RN Projects ApSцитуєторік
Rabindranath Tagores ord: “Døden er ikke at slukke lyset; døden er at slukke for lampen, fordi det er blevet daggry.”
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
hvad vil det sige at forestille sig eller begribe Gud? Hvad vil det sige, at begrebet ‘Gud’ på en eller anden måde eksisterer som begreb for den menneskelige forstand, hvor end denne kan lokaliseres? Hvad enten Gud eksisterer eller ej, ville jeg ganske enkelt benægte, at vi overhovedet kan forestille os eller begribe et sådant væsen, lidt ligesom jeg ikke mener, at vi kan forestille os eller begribe døden – at døden ikke kan lokaliseres i forstanden. Jeg kan dybest set ikke begribe hverken døden eller Gud. De er hinsides min forstand
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Du, herre, har befriet os for frygten for døden. Du har for os gjort afslutningen på livet til begyndelsen på det sande liv. Du lader for en tid vore legemer hvile i søvn og vækker dem igen ved lyden af den sidste basun.

Derfor bør man ikke frygte døden, eftersom den ikke er afslutningen, men begyndelsen på det sande liv, der vil blive virkeliggjort ved Kristi genkomst og de dødes genopstandelse. Gregor var vidne til Makrinas død og beskrev den i et sprog, der på én gang er hagiografisk og personligt:
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Det spørgsmål, som uenigheden om Spinozas død rejser, er enkelt, og vi vil se det gentage sig på de følgende sider: Kan en ateist dø i ro og fred, det vil sige uden at afsværge sin ateisme og forsone sig med Gud? I tiden efter Spinoza var der masser af historier om ateister, som på deres dødsleje fortrød deres ateisme, bad om tilgivelse fra Gud eller konverterede til kristendommen. Men hvordan dør man, når man ikke tror på Gud og et liv efter døden? Hvordan kan man leve med at vide, at livet slukkes og kastes væk som et andet stykke affald? Kan vi virkelig leve som dødelige, eller er vi tvunget til for altid at leve i “falsk udødelighed”, som Sartre kalder den uredelige forestilling om egen udødelighed? Det er som svar på sådanne paralyserende spørgsmål, at ateistiske helgeners liv og død, som vi ser i tilfældet Spinoza, antager en så stor betydning.
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Det frie menneske tænker mindst af alt på døden, og hans visdom er en betragtning ikke over døden, men over livet.
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Jeg har levet længe nok, og jeg takker Gud for, at jeg har fået et lykkeligt liv; men når alt kommer til alt, er dette liv intet andet end forfængelighed.
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Det var La Rochefoucauld, der skrev de berømte ord: “Hverken solen eller døden formår man at se på med ufravendt blik.
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Seneca skriver: “Vi har ikke kort tid, men har ladet megen tid gå til spilde.” Problemet er ikke livets korthed, men at vi ødsler det bort, som om det aldrig havde en ende, som om livet var en uendelig kilde. Vi lever i en falsk forestilling om egen udødelighed, idet vi lader længslen efter udødelighed styre os, samtidig med at vi skjuler den frygt for døden, der ligger til grund for denne længsel. Seneca skriver: “Alting frygter man, dødelig som man er, alting begærer man, som om man var udødelig.” Den rette filosofiske indstilling er netop den modsatte.
Født Hansen ApSцитує2 роки тому
Jeg troede længe,

at døden alene

overgik de talentløse.

Hvis også de

med talent skal dø,

vil de forhåbentligt

være bedre gødning.
fb2epub
Перетягніть файли сюди, не більш ніж 5 за один раз