Det är inte särskilt länge sedan vi trodde att ADHD var en rätt sällsynt diagnos hos vissa barn och unga. Idag vet vi att ADHD är vanligt och dessutom sällan växer bort. Vi lever också längre idag än någonsin tidigare, ändå är det mycket vi inte har koll på när det kommer till ADHD hos vuxna.
Vi vet om möjligt ännu mindre om ADHD i en åldrande befolkning — samtidigt som diagnosers vara och inte vara diskuteras mer nu än någonsin tidigare.
De flesta äldre som får en diagnos idag har levt ett helt liv utan att förstå mönstret av upprepade svårigheter och misslyckanden. Kanske blir ett barns eller barnbarns diagnos en ögonöppnare och för många ger dessa nya kunskaper dem möjlighet att blicka tillbaka och reflektera över saker de känt och varit med om genom åren.
Det är dags att äldre vuxna med ADHD får en bok om sitt liv och sin kamp. Efter flera böcker om NPF ur olika vinklar skriver Lotta Borg Skoglund om att få sin diagnos sent i livet och att åldras med ADHD, boken heterÅren går, adhd består. Fokus ligger på de förändringar, både i kroppen och livet, som sker i olika utsträckning för oss alla under de här åren. Och om vikten av att få rätt förklaringsmodell även om det kommer sent i livet.
Lotta Borg Skoglund är överläkare i psykiatri och docent vid Uppsala universitet. Hon är grundare av SMART Psykiatri och Letterlife. Hennes forskning handlar om ADHD, hormoner, och hälsomässiga konsekvenser av neuropsykiatriska diagnoser. Lotta har flera uppdrag som expert och debattör i tv och media. Hon har givit ut en rad böcker på Natur & Kultur:Lyssnar din tonåring? (2017, tillsammans med Liria Ortiz),ADHD — från duktig flicka till utbränd kvinna (2020),Svart bälte i föräldraskap (2021, tillsammans med Martina Nelson) ochADHD på jobbet (2022, tillsammans med Martina Nelson).